Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας να αποδώσει στον Κωνσταντίνο Βλαχογιάννη τον πρέποντα σεβασμό στη μνήμη του

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μπαίνοντας στο site σας και βλέποντας την εκδήλωση του ετήσιου χορού του Συλλόγου(Δείτε Εδώ) Σαρακατσαναίων Θηβών, μετ’ εκπλήξεως και θλίψεως διαπιστώσαμε ότι πουθενά στον εκφωνηθέντα λόγο από την κα. Πρόεδρο, δεν υπήρχε αναφορά στο όνομα του πρώτου Προέδρου και ιδρυτού του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θηβών, Κωνσταντίνου Βλαχογιάννη, ο οποίος σημειωτέον, έφυγε πρόσφατα από τη ζωή – μόλις στις 12/02/2020.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από παραδρομή και όχι εσκεμμένα δεν έγινε μνεία του ονόματός του, όπως καλώς έγινε αναφορά στην αείμνηστη Φώτο Μπέρδου, η οποία ως βοηθητικό προσωπικό είχε προσφέρει πολλές υπηρεσίες στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων. Όμως ο προαναφερθείς αείμνηστος πια κα αυτός, Κωνσταντίνος Βλαχογιάννης, υπήρξε ο Ιδρυτής, ο εμπνευστής και η ψυχή του Συλλόγου καθώς και πρώτος Πρόεδρός του. Ήταν ο άνθρωπος που αφιέρωσε αρκετά χρόνια από τη ζωή του στο να κάνει γνωστό το Σύλλογο και αρκετά μέλη του, όχι μόνο στη πόλη των Θηβών, αλλά και έξω από αυτήν όπως για παράδειγμα στη Θράκη και στο Σλίβεν της Βουλγαρίας. Όχι μόνο τον έκανε γνωστό αλλά τον καθιέρωσε, τον εδραίωσε, εργαζόμενος πάντα ακούραστα γι’ αυτό.

Έδωσε στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων οντότητα, πνοή, πραγματοποίησε ταξίδια, έκανε τρικούβερτα γλέντια, ίδρυσε το λαογραφικό μουσείο του, προσκαλώντας γι’ αυτό τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να προσφέρουν ό,τι σχετικό αντικείμενο διέθεταν .

Όταν λέγαμε Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θηβών εννοούσαμε Κωνσταντίνο Βλαχογιάννη γιατί αυτός ήταν μόνος του ο Σύλλογος.

Με το κύρος και τις γνωριμίες που διέθετε καθόσον ήταν γέννημα θρέμμα της Θήβας, όπως επίσης και σημαίνον μέλος της κοινωνίας της (προϊστάμενος επί χρόνια στον Ο.Τ.Ε) βοήθησε πάρα πολύ τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων σε κάθε προσπάθεια να αναδειχθεί και να καθιερωθεί στο κοινό της πόλης μας.

Κατάφερε να συμμετάσχει, ο Σύλλογος, στις ετήσιες εκδηλώσεις της πόλης μας, τα «ΠΙΝΔΑΡΕΙΑ», όχι μόνο με τα χορευτικά τμήματα, αλλά και ουσιαστικά με την αναπαράσταση από φάσεις της ζωής και της διαβίωσης των προγόνων μας (βλέπε «ΚΟΝΑΚΙ» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σ.Φ.Ε, με γνέσιμο, γάστρο με βάτρα κλπ) για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι πολύ μεγαλύτεροι, χωρίς να φείδεται κόπων, χρόνου ακόμα και χρημάτων του.

Λόγω των ανωτέρω καθώς και της μεγάλης του προσφοράς και αγάπης του προς το Σύλλογο Σαρακατσαναίων, και άλλων λόγων που σ’ αυτό το μικρό χώρο δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλοι, είναι το λιγότερο απρέπεια και ασέβεια στο πρόσωπό του, στην προσφορά του και στη μνήμη του, η μη αναφορά έστω του ονόματός του.

Εμείς, τα ανήψια του και τα εγγόνια του, λυπούμαστε βαθειά γι’ αυτό και θα περιμένουμε από την κα. Πρόεδρο σε επόμενη συγκέντρωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων, να αποδώσει στον Κωνσταντίνο Βλαχογιάννη η δέουσα τιμή, τον πρέποντα σεβασμό και την αναγνώριση της προσφοράς του στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Θηβών.

Εκ μέρους της οικογένειας

Ξανθή Δήμα-Κατσαρή

Σοφία Κατσαρή

Σχετικά